gürdeniz mermer menü

Mermer

 

mermer

 

Mermer Nedir ? Mermer'in Hayatımızdaki Yeri ve Önemi Nelerdir ?


Mermerleri genel olarak iki şekilde tanımlamak doğru olabilir. İlk olarak mermerlerin jeolojik yapısı ve tanımına bakılırsa; kireçtaşı ve benzeri kayaçların sıcaklık sonucunda başkalaşıma uğraması, ardından tekrar kristalleşmesi ile ortaya yeni bir kayacın çıkıp yeni özellik kazanmasıdır. Bu şekilde oluşan mermerler “gerçek mermer” olarak bilinir.

Gerçek mermer olarak tanımlanan jeolojik yapıdaki mermer dışında kalan ve ismine mermer denilen taşlar da vardır. Bunlar endüstriyel anlamdaki mermerlerdir. Endüstriyel alandaki mermer ise parlatılabilen ve alım-satımı yapılabilen her türlü kayaçtır. Görüldüğü gibi yaygın olarak kullanılan mermer tanımı aslında gerçek mermer değildir. Ancak bir alanda yer alan ve bloklar şeklinde çıkartılabilen, işlenebilen, cilalandığı zaman parlak bir hal alan tüm kayaçlar da mermer sınıfına girer. Örnek vermek gerekirse;

  • Siyenit
  • Oniks
  • Granit
  • Traverten

    Bu tür kayaçlar da mermer tanımına uyan kayaçlardır.

 

Mermerlerin Özellikleri

Türkiye ve Dünya’da mermerler belirgin özelliklerine göre kullanılır ve ona göre bir değer biçilip doğru planlama yapılır.

Baskın özelliği sertlik olan mermerler genel olarak binaların döşeme ve kapı eşikleri kısmında kullanılır. Sert mermerler şekil alması zor mermerler olduğu halde kolay cilalandıkları için yaygın bir şekilde kullanılırlar. Suya olan dayanıklılıkları fazla mermerler binaların dış cephelerinde daha fazla kendilerine yer bulurlar. Çünkü yağmur suları içerdikleri karbonat sebebi ile taşları çözebilmektedir.

Mermerlerin hacim ağırlıkları; taşınma konusunda büyük önem arz eder. Mermerin hacim ağırlığına göre taşıma planlaması yapılır. Gerçek mermer diye tanımlanan mermerler beyaz renklidir. Ancak yaygın kullanılan mermerler renklidir. Mermerin içeriğinde yer alan element ve minerallerin durumu rengi belirler ve renkli mermerler alım-satım konusunda büyük önem arz eder.